“Ik vind het heerlijk om mijn werkkamer te verlaten voor een interview en me daarna weer terug te trekken om het uit te werken.

Voor mijn werk kom ik overal en spreek ik mensen die ik normaal niet zo snel tegen zou komen. Dat maakt mijn vak zo interessant.

Bovendien vind ik het belangrijk om ook positieve verhalen te brengen, want nieuws is niet alleen maar negatief. Ik ben een onafhankelijk verslaggever en wil objectief in de wereld staan.”

Voor wie kun je iets betekenen?

“Ik werk voor bedrijven, organisaties en media. Als journalist breng ik vooral menselijke verhalen die ontstaan uit interviews. Voor bedrijven schrijf ik over de diensten en producten die ze aanbieden, vaak in de vorm van een webtekst.

Mijn teksten zijn krachtig, doelgericht en dienstbaar. Ik draai niet om de kern heen.

Zeker bij webteksten is het van belang om ‘met de deur in huis te vallen’. De boodschap moet meteen duidelijk zijn. Ik schrijf over praktische thema’s omdat ik een doener ben. Ik schrijf geen strategische vergezichten, maar een plan van aanpak. Ik wil creëren in plaats van plannen bedenken. Dat zie je ook terug in mijn teksten.”

Hoe ga je te werk?

“Ik wil iemands verhaal zo helder mogelijk verwoorden. Wat is de boodschap, wat is de kern? Daarbij moeten de feiten kloppen en de intenties goed verwoord zijn. Ik generaliseer niet, maar laat de feiten spreken; ik geef geen mening en haal niets uit zijn verband. Wel wil ik de juiste toon treffen. Iemand moet zich in mijn tekst kunnen herkennen. Ik heb een groot inlevingsvermogen, kan goed luisteren, verplaats me in anderen en laat situaties zien vanuit hun perspectief. Mensen vertellen hun verhaal graag aan mij en dat vertrouwen mag ik niet beschamen.”

Favorieten Anita Dunnewijk-Bluemink

Boek Thrillers, vooral van Karin Slaughter en Patricia Cornwell
Film The Godfather I, Saving Private Ryan, Seven
TV Documentaires, NOS Journaal en RTL Nieuws, Wie is de Mol?
Vakantieland VS, Zuid-Frankrijk, Zwitserland
Muziek Fatal Flowers, The Cure, The Black Crowes
Hobby’s Koken, reizen, natuurfoto’s maken voor mijn Instagramaccount
Sport Wandelen (om mijn hoofd leeg te maken)
Keuken Indiaas, Mexicaans, Grieks