Annelien Dam | Artist & printmaker

‘Ik heb een duidelijke signatuur, men herkent mijn werk altijd’

Annelien Dam | Artist & printmaker

Annelien Dam is kunstenaar en ontwerper. Ze heeft een eigen atelier in Enschede. In 2014 studeerde ze af aan de AKI, richting Fine Art/Painting met als specialisatie drukwerk.

Wat bied je aan?

“Ik maak kunstwerken, vooral grafiek en digitale illustraties. Grafiek is analoog drukwerk: ik maak een kunstwerk met behulp van vormen, sjablonen, inktrollers en drukinkt.
Annelien Dam | Artist & printmaker
Annelien Dam | Artist & printmaker
Annelien Dam | Artist & printmaker
  • Annelien Dam
  • Hekselbrink 57
  • 7544 BT Enschede
  • 06-21624673
  • info@anneliendam.com
  • anneliendam.com
FacebookInstagramLinkedIn
De vormen snijd ik uit gelamineerd karton. Ik rol de vorm in met drukinkt en druk het af op papier onder de drukpers. Vervolgens snijd ik een nieuwe vorm uit en herhaalt het proces zich. Op die manier bouw ik het werk langzaam op. Op papier worden de verschillende platte vlakken een ruimtelijk geheel. De digitale illustraties maak ik veelal in opdracht. Dat varieert van het ontwerpen van logo’s tot het maken van covers voor proefschriften van promovendi. Ik vind het een uitdaging om de ingewikkelde studies die voor een promotieonderzoek worden gedaan aantrekkelijk te presenteren. Uit de omslag van het proefschrift moet blijken waar het over gaat.”

Wat drijft je?

“Ik wil door mijn werk een verbinding aangaan met het publiek. Ik hoop dat mijn werk mensen aan het denken zet, dat het een bepaald gevoel bij ze oproept. Tegenstrijdigheid en melancholie zijn thema’s die vaak terugkeren in mijn werk, ook al ligt het er niet dik bovenop. Mijn werk is kleurrijk en prettig om naar te kijken, maar het is meer dan een plaatje, er zit een verhaal achter.”

Voor wie kun je iets betekenen?

“Voor iedereen eigenlijk. Mijn opdrachtgevers zijn zowel bedrijven als particulieren. De onderwerpen zijn heel verschillend. Dat vind ik fijn, want zo blijf ik me ontwikkelen. Elke opdracht is een nieuwe uitdaging voor me. Ik ben nu een bedankkaartje aan het maken voor iemand die corona heeft gehad en zijn omgeving wil bedanken voor alle steun. 

Maar ik ontwerp bijvoorbeeld ook geboortekaartjes en maak daar een passend kunstwerk bij voor aan de muur van de babykamer. Voor wat betreft de digitale illustraties wil ik me meer gaan richten op het maken van illustraties voor dag- en opiniebladen.”

Hoe onderscheid jij je van de concurrentie?

“Ik heb als kunstenaar een duidelijke signatuur. Dat uit zich in het gebruik van kleur en kleurvlakken. Op mijn werken bestaat een persoon uit gekleurde vlakjes en niet uit lijnen. Mensen herkennen mijn werk altijd als ze al eens eerder iets van me gezien hebben. Het is helder en kleurrijk, met soms wat pasteltinten erdoor. En als mensen voor een opdracht een kunstenaar zoeken die met ze meedenkt, dan zijn ze bij mij aan het goede adres.”

Favorieten Annelien Dam

Boek Mijn naam is Asher Lev – Chaim Potok
De seizoenscyclus (4 titels) – Ali Smith
Film The Grand Budapest Hotel, Midnight in Paris
TV documentaires, ouderwetse tv-quizzen, After Life (Netflix)
Vakantieland Zeeland en Berlijn
Muziek Ibrahim Maalouf, Aafke Romeijn, Wende Snijders
Hobby’s koken
Sport fitness
Keuken Arabisch, Koreaans