Blog: The Making Of…

door Wendy van Duijn

Wendy van Duijn heeft tijdens het maken van het magazine een blog bijgehouden. Hier lees je het hele verhaal.

Deel 1: ONE Twente maakt een online magazine

2020 kan wel een beetje positief nieuws gebruiken, dus bij deze: ONE Twente, hét netwerk voor (z)zp’ers in Twente, maakt een online magazine!

In de komende blogs neem ik je mee in het proces van het ontstaan van het magazine, bekeken door de ogen van één van de leden van ONE Twente. Elke maand een nieuwe blog, vanaf nu tot de uiteindelijke lancering. Zo krijg je een idee wat er voor en achter de schermen gebeurt.

Hoe gaat het er uitzien?

Alle leden van ONE Twente krijgen een persoonlijke pagina waar ze, volledig naar eigen stijl, zichzelf voorstellen aan de wereld. Voorzien van prachtige foto’s en begeleidende tekst. De foto’s worden gemaakt door professionele fotografen. Zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

Elk lid krijgt 500 woorden tekst. Hoewel dat weinig lijkt, is dat langer dan deze blog. Ruimte genoeg om een zakelijke boodschap uit te dragen dus.

Zo kun je met het magazine ‘onder je arm’ ONE Twente extra zichtbaar maken. En tegelijkertijd vergroot je de zichtbaarheid van de mooiste regio van Nederland. Win-win dus!

Wie maakt het?

Bij het maken van een online magazine komt uiteraard een hoop kijken. Wat doe je als ondernemersnetwerk om dat in goede banen te leiden? Eerst binnenshuis kijken wie bereid is mee te werken, natuurlijk! Samen bereik je meer en kom je verder. En als je al die expertise in huis hebt, kunnen al die professionals samen iets moois tot stand brengen.

Het maken van zo’n magazine gebeurt natuurlijk niet in één dag. Alle leden van ONE Twente worden geïnterviewd, er worden foto’s gemaakt. Dat alles wordt geredigeerd en klaargemaakt voor publicatie.

ZP Twente Magazine: Blog - Deel 1: ONE Twente maakt een online magazine

Ondertussen zitten de websitebouwers en -ontwerpers ook niet stil. Het magazine is per slot van rekening online. Het is de bedoeling dat het zo mooi en efficiënt mogelijk wordt vormgegeven.

Wanneer is het klaar?

Eind 2020 is het online magazine klaar en wordt het gelanceerd. Tot de tijd kun je elke maand mijn blog lezen op de social media van ONE Twente.

Deel 2: De interviews

De volgende blog op reis naar het online magazine van ONE Twente! Begin mei hebben Peter Koehorst, Siebe Rossel en Anita Dunnewijk alle leden geïnterviewd. Ik neem jullie mee in mijn interview…

Magazine interview

Mijn interview was met Peter. Voorafgaand aan het gesprek kreeg ik de vragen toegestuurd per e-mail. En in verband met mijn voorkeur me nog niet in groepen mensen te begeven, werd mijn gesprek gevoerd via Skype.

Ik had half-en-half gehoopt weg te komen met een iets uitgebreidere elevator-pitch, maar dat viel vies tegen. Hoe leg je uit waarom je doet wat je doet? Wie is je doelgroep en waar vind je je klanten? Waarom past dit werk bij jou? Wat een pittige vragen! Er zijn complete coachingsbureaus opgericht om mensen daarin inzicht te geven, waarom ze doen wat ze doen.

Eerlijk gezegd hielp het ook niet echt mee dat de schoonmaakster besloot om op precies dat moment te gaan stofzuigen. Het is helemáál niet storend als een stofzuiger jouw relaas over de fascinerender aspecten van je werkzaamheden aan het overschreeuwen is. Natuurlijk was dat voor Peter nog storender. Het geeft je in ieder geval het idee alsof je soms in herhaling valt.

Luchtige vragen

Het interview werd afgesloten met een luchtiger aantal vragen: De ‘favorieten van’… Zou mijn voorkeur voor de Italiaanse keuken invloed hebben op mijn werk? Mijn favoriete pastasaus is na 48 uur heerlijk, maar heb je geen tijd, dan na een halfuur ook héél lekker. Dus dat lekker relaxte zie ik wel terugkomen in mijn werk.

Dat ik van alle soorten muziek hou zal niet echt veel invloed hebben op mijn adviesvaardigheden. Dat mijn favoriete zanger rustige folk-achtige popmuziek maakt, zal niet zorgen voor stress. Dat ik net zo hard van Vivaldi naar metal overschakel in mijn gemiddelde playlist misschien ook niet. Maar of mijn favoriete film (Fight Club) aansluit op mijn werkzaamheden? Ik heb echt geen idee.

ZP Twente Magazine: Blog - Deel 2: De interviews

Ik kan me alleen maar voorstellen dat Anita, Peter en Siebe hun handen vol hebben aan het verwerken van alle antwoorden. Peter’s favoriete vraag (Wat drijft je?) heeft niet geleid tot 20 keer het antwoord ‘Geld verdienen’. Mensen lijken hun werk toch vooral te doen om andere mensen gelukkig te maken. Dat is ook meteen zijn favoriete antwoord.

500 woorden

Intussen zijn zij bezig al onze antwoorden terug te brengen naar 500 woorden. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben best benieuwd naar het resultaat.

Oh, en ik heb Peter de antwoorden op de vragen ook nog even per e-mail verstuurd. Zodat het geluid van de stofzuiger in ieder geval mijn antwoorden niet heeft overstemd. Voor het uiteindelijke resultaat is het nog even wachten op het magazine. We zijn bijna op de helft! Maar daarover meer in het volgende blog…

Deel 3: Op de helft

Zonder dat je het doorhad, genietend in de zon én met tropische temperaturen, zijn we ineens op de helft van het maken van het online magazine voor ONE Twente.

Website

Ik kan jullie vertellen: ik heb al een blik mogen werpen op de website én hij ziet er goed uit! Het overleg waar ik bij was richtte zich meer op de praktische inhoud. Staat de slider op de goede plek? Is de homepage zoals we hem willen? Welke keuzemogelijkheden hebben de ONE-leden straks om ‘hun’ pagina te vullen en hoe ziet dat er dan uit? Het zijn allemaal zaken waar Marjet Breederoode, Frouke Tigchelaar en Andrea Loot zich momenteel over buigen.

Fotografen

Op 28 en 29 augustus 2020 worden de foto’s gemaakt. Heb je een foto waarvan je denkt: ”Die is echt mooi en zo wil ik wel online gezien worden!” Schroom dan niet en neem hem mee. De fotografen gebruiken hem geheid als inspiratie. Behalve voor je portretfoto is er straks op jouw pagina ruimte voor nog meer foto’s. Wil je weten of jouw foto’s aan de eisen voldoen? Leg ze even voor aan de fotografen. Zij weten precies wat wel en niet kan op de website! Uiteraard mag je ook alleen je portretfoto gebruiken.

Tips & tricks

In de workshop van 24 juni zaten goeie tips om zakelijk op de foto te gaan. Je wilt uiteraard niet dat jouw tijgerprint-met-krijtstreep-combo prominenter op de foto staat dan jijzelf. Of dat je net je allergaafste schoenen uit de kast hebt getrokken, terwijl je schoenen niet eens op de foto komen. Seizoenskleding is ook niet heel erg slim. Als jij met een lekker warme sjaal op de foto gaat en iemand ziet die foto tijdens een hittegolf, sla je de plank ook een beetje mis. Het belangrijkste is natuurlijk dat je er uitziet als jezelf. Dat als jij op straat een klant vriendelijk groet, je klant zich niet hoeft af te vragen wie jij ook alweer bent. Dus wanneer je fris gewassen, gestreken en uitgeslapen op de fotodag verschijnt, kom je al een heel eind.

ZP Twente Magazine: Blog - Deel 3: Op de helft

Je kunt ook je outfit een keer aantrekken en op de foto zetten. Dan kun je hem nog even kritisch bekijken. Je kunt meerdere outfits meenemen naar de fotodag. Bijvoorbeeld twee colberts, of twee verschillende sjaaltjes. Simone is er op de fotodagen zelf ook. Heb je advies nodig, is zij er om je te helpen.

Wat gebeurt er verder nog? Als iedereen zijn teksten heeft gekregen uit de interviews en deze oké zijn bevonden, worden ze richting webteam gestuurd. Zij zorgen dat de tekst op jouw pagina wordt geplaatst.

Kortom

De uitnodiging voor de fotodagen komen nog, maar zet 28 en 29 augustus vast in je agenda. Heb je al een idee over je extra foto? Weet je wat je aantrekt voor de foto? Denk er even over na. Voor je het weet is het al zover!

In de volgende blog vertel ik je alles over de fotodagen!

Deel 4: de fotodag

28 augustus en 29 augustus zijn de foto’s gemaakt voor het online magazine van ONE Twente door Ivo Rikkert en Paulien Wilkinson. Zo’n fotodag is hét moment om je innerlijke fotomodel los te laten in de wijde wereld.

Fotoshoot

Mijn foto’s zijn gemaakt op de 28e door Paulien.

Als ik heel eerlijk ben, is op de foto gaan niet mijn hobby. Ik maak de foto liever zelf, dan sta ik er ook niet op. Zoiets. Maar dan ben je uiteraard ongeveer net zo zichtbaar als een stoeptegel en dat is niet de bedoeling.

Mijn outfit

Ik ben niet zo van de ‘volledig’ op een foto, dus ik had mijn meest afgetrapte grijze Harry Potter-sneakers aan. Die zouden toch niet op de foto komen … Het toeval wil dat ze dezelfde kleur hebben als mijn jasje, maar ze hadden net zo goed felgroen kunnen zijn. En het kleurt ook wel lekker bij zwart, dat grijs.

Met kort haar hoef je niet dagelijks naar de kapper. En make-up draag ik zelden, dus ‘wat je ziet is wat je krijgt’. Het enige dat met grote regelmaat verandert is de kleur van mijn bril. Ik draag hetzelfde montuur in verschillende kleuren. Afhankelijk van mijn stemming, verandert de kleur. Meestal draag ik een blauw of een zwart montuur. Dat kleurt overal goed bij.

Mijn foto’s

Het duurde even voordat het licht zo stond dat er geen reflectie te zien was in mijn bril. En toen kon de pret beginnen. We zijn staand begonnen en zittend geëindigd. Paulien bedacht dat het wel leuk zou zijn om me achterstevoren op een stoel te zetten, met mijn sneakers pontificaal in beeld. Dat zul je dus net zien …

Uiteraard heb ik braaf alle aanwijzingen van Paulien opgevolgd. Mijn hoofd iets gekanteld, net iets meer naar links. Kin naar voren, niet vergeten te glimlachen. Ik weet niet of er ooit eerder zoveel foto’s achter elkaar genomen zijn met mij als onderwerp. Uiteraard ben ik razend nieuwsgierig naar het eindresultaat.

ZP Twente Magazine: Blog - Deel 4: De fotodag

Variatie

Terwijl mijn foto’s werden gemaakt, werden er nog meer foto’s genomen. Waar de ene persoon op de grond zat, zat de ander op een ladder. Variatie genoeg in het online magazine straks.

Behalve verschillend, zijn we voor de portretfoto allemaal op dezelfde manier gefotografeerd. Dat deed een beetje denken aan de ouderwetse schoolfoto. Ik kan me voorstellen dat die foto’s bij elkaar in het online magazine een leuk effect opleveren.

Tot slot

Langzaam naderen we het eind van het proces. Dingen worden afgerond en samengevoegd. Nog maar een paar weken te gaan en dan is het zover. Dan kunnen we allemaal online bladeren naar ‘onze’ bladzijde in het online magazine. Misschien zijn mijn sneakers zelfs wel online te bewonderen …

In de volgende (en laatste) blog neem ik je mee in de laatste fase naar de lancering.