‘Een interieur moet bij de gebruikers passen. Dat vergt creativiteit.’

Ingeborg van Heerikhuizen | STUDIOHELDER

Ingeborg is een creatieve interieurontwerper en helpt graag mensen die hun interieur willen restylen of een nieuw interieur nodig hebben.

Ingeborg van Heerikhuizen | Studiohelder
Ingeborg van Heerikhuizen | Studiohelder
Studiohelder

InstagramPinterest

Wat bied je aan?

“Ik ben een creatieve interieurontwerper en help graag mensen die hun interieur willen restylen of een nieuw interieur nodig hebben. Zoiets kan het geval zijn bij een nieuw huis of bedrijfspand, maar ook bij een achterhaalde situatie, een verbouwing of een verhuizing. Ik geef mensen advies, denk met hun mee, of verzorg het hele ontwerp.

Bij het ontwerpen kies ik graag voor eerlijke materialen en duurzame oplossingen. Soms gebruik ik meubels opnieuw of maak ik een mix van verschillende stijlen. Verder moeten mijn interieurs en ontwerpen niet alleen mooi zijn, maar ook comfortabel, praktisch en vooral persoonlijk.”

Wat drijft je?

“Ik heb veel interesses en heb van alles gedaan voor ik interieurs ging ontwerpen. Ik ben secretaresse geweest, heb tweedehands kinderkleding verkocht, werkte bij een makelaar en bij de Bijenkorf. Toen ik veertig werd wist ik wat ik echt wou en heb ik de Jan des Bouvries Academie doorlopen. Dat is een brede, vierjarige opleiding op HBO niveau. Je krijgt ook architectuur en kunstgeschiedenis; kennis die je meeneemt in je ontwerpen. Zo heb je een bredere kijk op situaties en zie je andere mogelijkheden dan een stylist.

Sinds 2009 heb ik mijn eigen bureau, STUDIOHELDER genaamd. Ik ben aangesloten bij BSN CRISP, de beroepsvereniging voor Nederlandse stylisten, die bijeenkomsten organiseert waarbij trends, kleuren en producten centraal staan. Verder hou ik de woonbladen bij en zit ik regelmatig op sociale media, Pinterest en Instagram.”

Voor wie kun je iets betekenen?

“Mensen kunnen jaren modderen omdat ze onjuiste keuzes maken en er niet in slagen een eenheid van hun interieur te maken. Een inrichting kan ook heel onpraktisch zijn. Dat leidt tot teleurstellingen of stress en zorgt ervoor dat mensen niet lekker wonen, of zich niet thuis voelen in hun eigen huis.

Ik werk vooral voor particuliere klanten, maar ook voor kleine bedrijven. Het gaat mij om het vormgeven van de ruimte in brede zin. Dat kan een woonkamer of een winkel zijn, maar ook een hal of een tuin, als mensen een veranda aan hun woonkamer willen toevoegen. Klanten hoeven niet per se een groot budget te hebben; ik ben goed in lowbudgetopdrachten en kies graag voor duurzame oplossingen. Dertigers zijn een nieuwe doelgroep. Zij zijn vaak starters op de woningmarkt en zien door de bomen het bos niet meer, omdat aanbod zo groot is.”

Ingeborg van Heerikhuizen | Studiohelder

Hoe ga je te werk?

“Ik kijk naar technische zaken als de lichtval en de ligging van de ruimte, maar ik luister ook goed naar de opdrachtgevers en kijk hoe ze een ruimte gebruiken. De inrichting moet zowel mooi als praktisch en comfortabel zijn. Ik begin met een moodboard met kleuren en materialen en een plattegrond met meubels. Daarna volgt veel overleg, want ik wil niet mijn eigen feestje vieren. Een interieur moet bij de bewoners of gebruikers passen. Dat vergt flexibiliteit. Bewoners kunnen onderling verschillen van smaak, of ze willen een modern interieur maar zijn wel gehecht aan een antiek meubelstuk. Dan ga ik combineren en creëer een unieke mix van verschillende stijlen. Dat doe ik heel graag. Het is voor mij een uitdaging om een mix van spullen tot een eenheid te maken. Hergebruik van meubels vind ik daarbij ook belangrijk. Je kunt een eettafel ombouwen tot salontafel of sidetable. Een uniek meubel hoeft geen duur designobject te zijn; als je een bestaand meubel verandert wordt het ook persoonlijk.”

Favorieten Ingeborg van Heerikhuizen

Boek thrillers
Film filmhuis
Vakantieland Nederland (terug naar de basis)
Muziek één stijl is saai en ik heb een brede interesse, dus ik luister naar van alles