Marijke van Ewijk | Van Ewijk Schrijft

‘Ik vind het leuk om te puzzelen met taal’

Marijke van Ewijk | Van Ewijk Schrijft

Marijke van Ewijk is tekstschrijver, eindredacteur en assessor Nederlands. In 2014 begon ze haar eigen tekstbureau: Van Ewijk Schrijft. Toen woonde ze nog in Nieuwkoop, inmiddels is ze verhuisd naar Oldenzaal.

Wat bied je aan?

“Ik ben tekstschrijver, maar de nadruk ligt bij mij op eindredactie. Ik ben onder andere eindredacteur van een vakblad voor fruittelers. Als tekstschrijver schrijf ik ook teksten voor nieuwsbrieven en neem ik interviews af, maar het grootste deel van mijn werk bestaat uit eindredactie. Ik vind het leuk om te puzzelen met taal en me in allerlei vakgebieden te verdiepen. Als er echt staat wat de auteur bedoelt, heb ik mijn werk goed gedaan. Daarnaast ben ik assessor (examinator) voor het vak Nederlands bij het ROC. De scholen organiseren, 

naast de landelijke examens, zelf ook drie examens: een schrijftoets en twee spreektoetsen. Die drie toetsen mag ik als examinator afnemen.”

Van Ewijk Schrijft
  • Van Ewijk Schrijft
  • Andoorn 27
  • 7577 AC Oldenzaal
  • 06 48496267
  • marijke@vanewijkschrijft.nl
  • vanewijkschrijft.nl

LinkedIn

Wat drijft je?

“Het samenspel met de auteur om de tekst op papier te krijgen zoals de auteur het heeft bedoeld. De teksten die auteurs aanleveren, zijn vaak lang en soms wat ingewikkeld geschreven. Als eindredacteur maak ik de tekst toegankelijk voor de lezers en indien nodig kort ik het verhaal in. Daarbij is het uiteraard belangrijk dat de essentie van de tekst overeind blijft. Ik vind het gewoon ontzettend leuk om met taal en taalvaardigheid bezig te zijn, daarom past dit werk mij als een jas.”

Voor wie kun je iets betekenen?

“Vooral onderwijsinstellingen, het midden- en kleinbedrijf en organisaties in de non-profitsector kunnen bij mij terecht. Ik kom met deze (potentiële) opdrachtgevers in contact door gebruik te maken van de mogelijkheden van LinkedIn en door te netwerken. ”

Hoe onderscheid jij je van de concurrentie?

“De combinatie van assessor Nederlands en tekstschrijver is volgens mij wel vrij uniek. Doordat ik examens afneem, heb ik een goed beeld van de taalvaardigheid van mbo’ers in de praktijk. En dat is toch een heel brede groep in de samenleving. Die kennis kan ik vervolgens weer goed gebruiken bij het schrijven van teksten. Ik weet hoe ik een tekst zo goed mogelijk kan laten aansluiten bij het taalniveau van de beoogde doelgroep. Als gecertificeerd assessor moet ik me bovendien regelmatig laten bijscholen. Dat is verplicht voor de verlenging van het certificaat. Ook organiseren de scholen regelmatig ‘kalibreersessies’, zodat de assessoren binnen de school dezelfde normen blijven hanteren bij de examinering.”

Favorieten Marijke van Ewijk

Boek In de bovenkooi
– Maarten Biesheuvel
Mijn kleine oorlog
– Louis Paul Boon
Psyche en Fidessa
– Louis Couperus
Film Europa – Lars von Trier
TV Ik heb niet echt een favoriet programma.
Vakantieland Groot-Brittannië, Vlaanderen en Nederland
Muziek Joan Armatrading en muziek uit de jaren 70 en 80
Hobby’s fotografie en wandelen met de hond
Sport wandelen
Keuken Italiaans en Turks