‘Een uitvaartplechtigheid kan veel persoonlijker zijn dan veel mensen denken’

Marion Bollongino | Samenspraak Uitvaartzorg

‘Een uitvaart-plechtigheid kan veel persoonlijker zijn dan veel mensen denken’

Marion Bollongino | Samenspraak Uitvaartzorg

Marion Bollongino | Samenspraak Uitvaartzorg

Wat bied je aan?

“Ik ben uitvaartbegeleider met een eigen bedrijf. In overleg met de nabestaanden verzorg ik het hele traject van de uitvaart. Daarbij is meer mogelijk dan mensen denken. Wat mij onderscheidt van anderen is dat ik mensen heel persoonlijk begeleid. Ik help hen graag met het maken van hun keuzes en maak ze attent op de vele mogelijkheden.”

“Naast het organiseren van de uitvaart bied ik ook andere diensten aan. Dit kan het schrijven van een levensverhaal zijn, maar ook het afhandelen van de verzekering.”

FacebookInstagramLinkedInPinterestTikTokTwitterYouTubeWhatsApp

Marion Bollongino | Samenspraak Uitvaartzorg

Wat drijft je?

“Het vak uitvaartbegeleider heeft altijd al mijn belangstelling gehad. Ik vond het altijd boeiend om mee te maken wat er nou zo gebeurt bij een uitvaartplechtigheid.”

“Toen ik dertig jaar geleden bij een training persoonlijke ontwikkeling iemand sprak die een eigen uitvaartonderneming wilde beginnen, realiseerde ik me dat dit mooi en dankbaar werk is. Ik deed er nog niet veel mee, maar op de achtergrond bleef het in mijn hoofd en in mijn hart spelen. Toen de tijd kwam een nieuwe weg in te slaan was de keuze voor uitvaartbegeleider gemakkelijk gemaakt.”

“Iedereen mag uitvaartbegeleider worden; het is geen beschermd beroep. Het is een populaire keuze onder mensen die een carrièreswitch maken. Veel van hen worden zelfstandig ondernemer. Dit geldt voor mij ook, maar ik heb wel een vakopleiding gevolgd.”

“Dat vak past bij jou,” zei mijn moeder toen ik haar over mijn beroepskeuze vertelde. Dat klopt, want ik heb levenservaring en ben empathisch, maar ik ben ook praktisch en hou overzicht. In dit vak moet je schakelen tussen voelen en handelen. Dat kan ik goed. Ik houd ervan ergens naar toe te werken en in een relatief korte periode iets af te ronden. Bij een uitvaart is dat natuurlijk het geval.”

“Als zelfstandig ondernemer heb ik de vrijheid om families op een persoonlijke manier te begeleiden. Zo ontstaat er een uitvaart die bij hen past en een onvergetelijke herinnering wordt.”

Voor wie kun je iets betekenen?

“Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met een overlijden, maar ik richt me vooral op families die een uitvaartbegeleider zoeken die een stapje extra kan zetten. Veel mensen denken dat de uitvaart geregeld moet worden door de verzekeringsmaatschappij waarbij ze verzekerd zijn. Dit is niet zo, je hebt altijd de vrije keuze. Kies vooral iemand die bij je past, waar je een goed gevoel bij hebt.”

“Als uitvaartbegeleider kom je op een intiem en kwetsbaar moment binnen bij een familie die je niet kent. Vertrouwen is heel belangrijk, want je bent als buitenstaander al snel een deel van het geheel. Die betrokkenheid roept bij mij ook emoties op. Dat is mooi, want dat maakt je zelf ook kwetsbaar.”

“Naast betrokken en betrouwbaar ben ik persoonlijk in mijn benadering. Het afscheid moet het leven weerspiegelen. De herinnering moet resoneren met de levensloop en betekenis die de overledene heeft gehad. Wat dreef iemand, hoe stond hij of zij in het leven? Er is van alles mogelijk in de dienst.”

“De vorm die een uitvaart krijgt ontstaat tijdens het proces en door intensief contact met de familie. Daarom heb ik mijn uitvaartonderneming Samenspraak genoemd. Ik doe het samen met de nabestaanden. In overleg met hen komen we tot een passende vorm om afscheid te nemen. Het is mooi als mensen hun eigen rituelen kunnen maken, bijvoorbeeld door een voorwerp van de overledene rond te laten gaan en daar verhalen bij te laten vertellen, of door een bijzondere locatie uit te kiezen voor de dienst.”

Hoe ga je te werk?

“Families verschillen, dus ook elke uitvaart verschilt. Wat ik goed kan is mensen mijn volle aandacht geven. Daarom begeleid ik nooit meer dan één uitvaart tegelijk. Ik wil niet bij een eerste gesprek in twee uur alles al regelen. Ik neem de tijd voor verhalen en wensen en ik neem mensen in elke stap mee. Zo geef ik families de ruimte om keuzes te maken. Een afscheid gaat over de overledene, maar is voor de nabestaanden. Het is fijn om mensen zo te mogen begeleiden en hun vragen te kunnen beantwoorden. Nabestaanden weten lang niet alles en als uitvaartbegeleider help je hen door een voor hen onbekende wereld.”

“Tijden veranderen en dat zie je terug in de manier waarop mensen afscheid nemen. Rituelen zijn nu veel belangrijker dan veertig jaar geleden. Door de grote diversiteit aan culturele achtergronden is er nu ook meer variatie in de uitvaartdiensten. Het afscheid is verdrietig, maar het leven bestaat ook uit geboren worden, afstuderen, trouwen en kinderen krijgen. Die verhalen horen ook bij de overledene. Je mag in een uitvaartdienst laten zien dat het leven gevierd mag worden. Zo kun je de rouw om het verlies omzetten in dankbaarheid voor wat er geweest is.”

Favorieten Marion Bolongino

Boek Almudena Grandes – Malena
Film Alles van 007; De beentjes van Sint Hildegard
TV Wie is de mol, First Dates, Jinek, Op1
Vakantieland Italië
Muziek Louis Armstrong, Eva Cassidy, Bruce Springsteen, U2, Verdi – La Traviata
Hobby’s koken voor visite en BBQ in de zomer
Sport Golf
Keuken Italiaans