‘Tekst moet toegankelijk zijn voor iedereen’

Petra Lubbers (voorheen Noordhuis) | Tekst en de rest

Petra Lubbers uit Oldenzaal is tekstschrijver en heeft al vele jaren een tekstbureau: Tekst en de rest.

Petra Lubbers | Tekst en de rest
Petra Lubbers | Tekst en de rest
Tekst en de rest
FacebookLinkedIn

Wat bied je aan?

“Als tekstschrijver richt ik me vooral op het schrijven van sales-, web- en tenderteksten. Maar je kunt ook bij mij terecht voor interviews, blog- en teksttrainingen. En de rest natuurlijk: ik ben namelijk ook virtual assistent voor de beroepsvereniging van artsen voor verstandelijk gehandicapten (NVAVG) en voor de vereniging tot bevordering der tandheelkundige gezondheidszorg voor gehandicapten (VBTGG). Dat is een overblijfsel van de tijd dat ik in de zorg werkte en daar kan ik geen afscheid van nemen.”

Wat drijft je?

“Ik vind dat teksten begrijpelijk moeten zijn en dat ze iets moeten doen met de lezer. Dat kan van alles zijn: van het aanklikken van een button om iets te kopen tot het halen van een zakdoek omdat de tekst je raakt (of dat nu lachen of huilen is). Tekst moet toegankelijk zijn voor iedereen, dat is mijn missie bij het schrijven van teksten. Ik vind het heel belangrijk dat er klare taal wordt geschreven, zonder vage en wollige formuleringen.”

Voor wie kun je iets betekenen?

“Dat is nogal verschillend: ik werk voor zzp’ers, maar ook voor ministeries. En alles daar tussenin uiteraard. De branches variëren ook, maar veel van mijn klanten komen uit de gezondheidszorg, de bouw/infra, de overheid en de dienstverlening. Die brede doelgroep is het gevolg van mijn eigen achtergrond en uiteenlopende interesses. Specialiseren en niches zijn hip, maar voor mij is het iets te beperkend. Ik moet er niet aan denken om nog maar voor één branche te werken.”

Hoe onderscheid jij je van de concurrentie?

“Ik denk dat je het publiek krijgt dat bij je past: iedereen heeft zijn eigen unieke eigenschappen die aanslaan bij een klant. Maar ik heb ook veel tijd en geld gestoken in bijscholing, want ik wil altijd weten hoe het beter kan. En die kennis deel ik graag. In het verleden heb ik gewerkt in veel verschillende functies en branches. Van de financiële wereld tot diergeneeskunde. Ik ben bijvoorbeeld operatieassistent geweest, maar ook docent notuleren. Op het oog is dat een onbegrijpelijke combinatie, maar het maakt wel dat ik in de meeste sectoren aardig thuis ben en kan bogen op ruime praktijkervaring.”

Favorieten Petra Lubbers

Boek Ik lees alles wat los en vast zit.
Film Ik kijk graag naar ingenieus opgezette misdaden of ontsnappingen, zoals in Ocean’s Eleven en The Italian Job.
TV Scandinavische en Spaanse series
Vakantieland Dit jaar wordt het Nederland. Op de verlanglijst staan: zeilen in Noorwegen, toeren in IJsland en een campertocht door Spanje.
Muziek gewoon Radio 2
Hobby’s sieraden maken
Sport wandelen met de hond
Keuken Alles wat buitenlands is, met name Libanees.