‘Met mijn teksten wil ik techniek en samenleving bij elkaar brengen’

Siebe Rossel | Bureau Siebe Rossel

Siebe Rossel uit Hengelo is tekstschrijver, tentoonstellingsmaker en spreker. Sinds 2012 is hij de eigenaar van Bureau Siebe Rossel.
Siebe Rossel | Bureau Siebe Rossel

Wat bied je aan?

“Ik schrijf teksten, stel tentoonstellingen samen en geef presentaties. Mijn teksten gaan over de relatie tussen mens en techniek, de ontwikkeling en identiteit van bedrijven, over cultuur en landschap en kunst en samenleving. Ik wil met mijn teksten techniek en samenleving bij elkaar brengen. Ook schrijf ik boeken over bedrijven en dan vooral over hoe het bedrijf zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Daarnaast stel ik tentoonstellingen samen voor musea, zoals het Tropenmuseum en het Nationaal Vlechtmuseum. En ik geef presentaties over de relatie tussen mens en techniek. Die presentaties verzorg ik vaak voor historische genootschappen, scholen, bedrijven en businessclubs. Wat ik nu doe is eigenlijk een combinatie van wat ik door de jaren heen heb gedaan. Ik ben begonnen als leraar geschiedenis en maatschappijleer, 

vervolgens heb ik ruim 20 jaar in musea gewerkt. Daar kwam ik in aanraking met bedrijfsgeschiedenis. Ik ging steeds meer commercieel schrijven: folders en brochures voor overheden en scholen. Uiteindelijk ben ik me als zelfstandig ondernemer meer gaan richten op het schrijven over en voor het bedrijfsleven.”
Bureau Siebe Rossel
  • Bureau Siebe Rossel
  • Ziekenhuisstraat 38
  • 7557 AB Hengelo
  • 06-12142465
  • info@bureausieberossel.nl
  • www.bureausieberossel.nl

Wat drijft je?

“Ik ben nieuwsgierig. Alles wat de samenleving aangaat, interesseert me. Ik heb een zwak voor technische bedrijven. De koppeling tussen techniek en samenleving vind ik heel interessant. En ik vind het leuk om huidige en toekomstige ontwikkelingen in een bredere historische context te plaatsen.”

Voor wie kun je iets betekenen?

“Voornamelijk voor bedrijven, dat varieert dan van eenmanszaken tot grote bedrijven met honderden werknemers. Die bedrijven hebben overigens allemaal raakvlakken met techniek. Voor het geven van presentaties word ik benaderd door scholen, verenigingen en bedrijven.”

Hoe onderscheid jij je van de concurrentie?

“Ik kan in principe over alles schrijven, maar door de richting die ik ben ingeslagen, heb ik weinig concurrentie. Van huis uit ben ik cultureel antropoloog en economisch en sociaal historicus, daarmee onderscheid ik me. Mijn kracht is dat ik duidelijk kan schrijven en goed verbanden kan leggen. In mijn teksten zit een soort dwingende logica waaraan je niet kunt ontsnappen. Ik hoor vaak dat ik een onderwerp toegankelijk kan maken voor de lezers, ook al hebben ze er nog nooit van gehoord. Dat komt door mijn onderwijsachtergrond: ik zit altijd in de uitlegmodus.”

Favorieten Siebe Rossel

Boek Het civilisatieproces – Norbert Elias
Zwaarden, paarden, ziektekiemen – Jared Diamond
Purity and Danger – Mary Douglas
Het parfum – Patrick Süskin
Film Novecento
A Clockwork Orange
Lifetimes
Kaos
Metropolis
TV Killing Eve, The Miniaturist (BBC)
The Singing Detective, Pennies from Heaven, Cold Lazarus (Dennis Potter)
The Avengers
Vakantieland Birma, Laos, Midden- en Zuid-Afrika
Muziek Django Reinhardt, Ella Fitzgerald, Charles Mingus, John Coltrane, Miles Davis, Santana, Joe Bonamassa en Beth Hart
Hobby’s kunstbeurzen bezoeken, gitaar spelen
Sport judo en fitness
Keuken Thais, Italiaans