‘Inzicht geven in pensioenregelingen is een uitdaging’

Wim Selfhout | BPF Advies en opleidingen

Wim Selfhout uit Enschede geeft informatie en advies over pensioenregelingen en de veranderende wet- en regelgeving daaromtrent. In 2013 richtte hij BPF Advies en opleidingen op.

Wat bied je aan?

“Ik geef informatie en advies over de (veranderende) wet- en regelgeving op het gebied van pensioenen aan ondernemers en ondernemingsraden. Er gaat de komende jaren nogal wat veranderen en ik maak dat inzichtelijk voor werkgevers en deelnemers aan pensioenregelingen. 

Wim Selfhout | BPF Advies en opleidingen

Naast pensioenadviezen geef ik informatiebijeenkomsten over pensioenen en belastingen aan andere ondernemers. Dat combineer ik met het verzorgen van opleidingen en trainingen voor medewerkers van pensioenfondsen. De praktische ervaring die ik in de loop der jaren heb opgedaan, is daarbij onmisbaar. Ik ben 20 jaar lang adviseur buitendienst in de verzekeringswereld geweest. Vervolgens was ik 5 jaar pensioenconsultant en sinds 2013 ben ik zelfstandig adviseur.”

BPF Advies en opleidingen
  • BPF Advies en opleidingen
  • Haarspithoek 49
  • 7546 KG Enschede
  • 06-84082828
  • info@bpf-aeno.nl
  • bpf-aeno.nl
LinkedIn

Wat drijft je?

“Veel mensen vinden het onderwerp pensioen ingewikkeld en zien het als een ver-van-mijn-bed-show. Dat leidt vaak tot de veronderstelling dat het ‘allemaal wel goed geregeld zal zijn’ of dat er toch niets meer over is tegen de tijd dat zij zelf met pensioen gaan. Maar je latere inkomen is je eigen verantwoordelijkheid. Het is lastig om goed inzicht te krijgen in je financiële situatie later. Daar ligt voor mij de uitdaging. Bovendien heb ik in de loop der jaren gemerkt dat ik goed in staat ben moeilijke materie op een heldere en begrijpelijke manier uit te leggen.”

Voor wie kun je iets betekenen?

“Ik richt me vooral op het midden- en kleinbedrijf, ondernemers die maximaal zo’n vijftig personeelsleden in dienst hebben. Die werkgevers kan ik helpen om inzicht te krijgen in de eigen pensioenregeling. Ik ondersteun ze met praktisch advies als er aanpassingen in de pensioenregeling nodig zijn. Ook de ondernemingsraden zijn voor mij een belangrijke doelgroep, want die hebben een instemmingsrecht op het moment dat de arbeidsvoorwaarden gewijzigd moeten worden en daar vallen ook pensioenen onder.”

Hoe onderscheid jij je van de concurrentie?

“Door mijn achtergrond als werknemer. Ik weet wat het betekent als je zzp’er wordt en niet langer automatisch pensioen opbouwt. Ik ben bekend met de gaten die er dan kunnen ontstaan. Door die ervaring kan ik gemakkelijk de vertaalslag naar de werkvloer maken. Voorts is het in dit vak niet alleen belangrijk dat je de actuele wet- en regelgeving kent, maar ook dat je over de vaardigheid beschikt om de gevolgen daarvan in te kunnen schatten. Die ervaring doe ik op bij pensioentrainingen met cursisten van pensioenfondsen. De bijeenkomsten met ondernemingsraden helpen mij elke keer weer om praktisch te blijven.”

Favorieten Wim Selfhout

Boek Ik lees nauwelijks boeken, omdat ik voor mijn vak al zoveel moet lezen.
TV actualiteitenprogramma’s
Vakantieland Hongarije en Italië. Ierland staat op de verlanglijst.
Sport Hardlopen
Keuken Oosters, met name Indonesisch.